Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

Munkavállalás az EU-ban

Hol kell munkavállalási az EU-ban?


Az év elejétől Franciaország is könnyített könnyítette az új tagországok állampolgárainak munkavállalását. Európai körkép.
Franciaország bár megköveteli a munkavállalási engedélyt, de azt 2006. május 1-jétől 61 szakmában könnyített eljárással adta ki, most pedig tovább könnyítette az új tagállamokból érkezők munkavállalását. A diákok és kutatók bizonyos feltételekkel eddig is szabadon vállalhattak munkát ebben az országban. Külön egyezmény alapján gyakornokok is dolgozhatnak Franciaországban egy éves időtartamban a szakmai, nyelvi továbbképzés érdekében.
Engedélyt követel Belgium is, de 2006. május 1-jétől a hiányszakmáknál ugyancsak a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt.
Dánia csak akkor adja ki a munkavállalási engedélyt, ha a dolgozót teljes munkaidőben foglalkoztatják, az általános bér- és munkafeltételekkel, az adott helyen érvényes kollektív szerződés szerint.
Ausztriában is munkavállalási engedély szükséges, de ötven szakma esetében könnyítéssel, azaz a munkaerőpiaci helyzet vizsgálat nélkül adják ki az engedélyeket. Fennmaradt a csatlakozás előtti könnyített munkavállalás a meghatározott létszámú gyakornok, illetve határ menti ingázó esetében is. (Európában ugyanazok a hiányszakmák, mint Magyarországon. Sokan külföldön vállalnak munkát. Ott, ahol keresik is a külföldi munkaerőt.)

 


Ahol engedékenyebbek
Németország ugyancsak munkavállalási engedélyt követel, de a múlt év novemberétől egyszerűsített eljárás alapján adják ki a munkavállalási engedélyt a gépészmérnököknek, villamosmérnöknek, közlekedési mérnöknek, s nemcsak a 2004-ben csatlakozó országok, hanem Románia és Bulgária állampolgárai esetében is. Ebben az országban is kihasználhatók a már a csatlakozás előtt rendelkezésre álló, keretszámokhoz kötött vendégmunkás és szezonális munkavállalási lehetőségek.


A régi tagállamok közül tehát ebben az ötben csak a munkavállalási engedély kiadását követően lehet munkát vállalni, tíz régi tagállamban viszont nincs szükség erre, ott már érvényesül ez a szabadságjog. (Az Európai Unió tagállamaiban az alkalmazottként munkát vállalók, vagy a vállalkozást alapítók számos akadályba ütközhetnek - rajtuk segíthet a Solvit, az EU vitarendezési fóruma.)


Legutóbb, a múlt év novemberében Luxemburg csatlakozott a szabadságjogot biztosító régi tagállamokhoz. A múlt év májusától Hollandia biztosította a jogot. Finnország, Görögország, Portugália és Spanyolország kétéves korlátozást követően 2006. május 1-jével tette szabaddá a munkavállalást. Olaszország 2006. júliusa óta biztosítja ezt.


Svédország, Írország és az Egyesült Királyság már 2004. május elseje óta szabad munkavállalásra ad lehetőséget.


A 2004. évi bővítést követően a régi tagállamoknak módjuk volt arra, hogy átmenetileg ne biztosítsák a közösségi alapjogok egyikét, a szabad munkavállalást. Erre hétéves átmeneti időszak állt rendelkezésükre kettő plusz három plusz kettő éves felosztásban. Az egyes részidőszakokat követően egyre alaposabb indoklással lehet csak fenntartani a korlátozást. (Komoly problémákat okozhat a munkaerőhiány a nyugat-dunántúli régióban, mert a magasabb bérek miatt külföldre mennek a műszaki-gépészeti szakemberek.)

 

<< vissza

 

Fooldal | 1%-os kampány | HÍE Egyesület bemutatkozik | HÍE Egyesület tevékenysége | Ajánlott könyvek | Hasznos információk | Non-profit Akadémia | Levél nekünk | Partnereink | Impresszum | Oldaltérkép | Érettségi